Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Wrzesień 05, 2010, 08:41:34 pm
Aktualności:
FORUM polomski.net - Wielka Rodzina Połomskich
|
Genealogia
|
Sławni Połomscy
|
Jerzy Połomski
Strony: [
1
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Jerzy Połomski (Przeczytany 1660 razy)
aania_krk
Rodzinka
Newbie
Oceń użytkownika: +1/-0
Jerzy Połomski
«
:
Styczeń 17, 2008, 08:03:09 pm »
Chcę poruszyc ten wątek, poniewaz pewnie nie wszyscy Połomscy zdają sobie sprawę z faktu iż ten znany piosenkarz "podkradł" sobie nasze śliczne nazwisko:) Otóż w rzeczywistości nazywał się on Jerzy Pająk, co brzmi nieco mniej spektakularnie niż Jerzy Połomski. (Nie docierało do mojego nauczyciela historii w Liceum, który przy każdym sprawdzaniu obecności pytał czy ja z "tych" Połomskich, a przy pytaniu "Pani Połomska, co Pani nam dzisiaj zaśpiewa"
) Pozdrawiam
prawnuczka Franciszka i Karoliny, wnuczka Adama, córka Zbigniewa
Tomek
Administrator
Jr. Member
Oceń użytkownika: +8/-0
Miało być o Połomskich - zaczeliśmy od Pająka ;)
«
Odpowiedz #1 :
Styczeń 17, 2008, 08:30:13 pm »
(wł. nazwisko: Pająk, ur. 18 września 1933 roku, Radom)
Jest jednym z najpopularniejszych piosenkarzy polskich XX wieku. Po ukończeniu technikum budowlanego w Radomiu chciał studiować architekturę, ale nie dostał się na ten wydział i ostatecznie ukończył Wydział Estradowy Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej (grał rolę Poety w Weselu Wyspiańskiego i Króla w Mazepie Słowackiego, a dyplom uzyskał za udział w komediach muzycznych Porwanie Sabinek Schontana i Słomkowy kapelusz Labiche’a). Był uczniem Stanisławy Perzanowskiej, Ireny Kwiatkowskiej, śpiewaczek Marii Mokrzyckiej i Wandy Wermińskiej, Kazimierza Rudzkiego i Ludwika Sempolińskiego, któremu zawdzięcza wybór piosenki jako gatunku uprawianej sztuki estradowej.
Debiutował w 1957 roku na antenie Polskiego Radia z orkiestrą Edwarda Czernego (Piosenka dla nieznajomej, muz. Jerzy Harald) i już po roku, w ogólnopolskim plebiscycie Polskiego Radia, zajął II miejsce w rankingu popularności (po Mieczysławie Foggu).
Występował w warszawskich teatrach satyrycznych Syrena i Buffo oraz popularnych programach estradowych z cyklu Podwieczorek przy mikrofonie. Uczestniczył w I Międzynarodowym Festiwalu Piosenki w Sopocie (II nagroda za interpretację piosenki Woziwoda, muz. Marek Sart, sł. Jerzy Ficowski), i I Międzynarodowym Festiwalu Piosenki Popularnej w Varadero na Kubie (1967).
Zdobył wielką popularność, koncertując w większości krajów europejskich, ZSRR, Kanadzie i USA. Dwukrotnie uzyskał tytuł najpopularniejszego piosenkarza Polonii Amerykańskiej (plebiscyt radia Chicago, 1967, 1969). Był laureatem wielu prestiżowych nagród międzynarodowych (Złoty Orfeusz, Bułgaria, 1969, Coupe d’Europe Musicale, Szwajcaria, 1970, Złoty Mikrofon Polsko-Amerykańskiej Agencji Artystycznej, Nowy Jork, 1993).
Wylansował wiele przebojów: Bo z dziewczynami... i Jak to dziewczyna (obie muz. Stefan Rembowski, sł. Andrzej Bianusz), Cała sala śpiewa z nami (muz. Urszula Rzeczkowska, sł. Jan Tadeusz Stanisławski, 1968), Czy moja, Daj i Miłujcie tedy ile chcecie (wszystkie muz. Jerzy Andrzej Marek, sł. Adam Kreczmar), Gdzie jest mój dom, Jest bałałajka (muz. Henryk Klejne, sł. Tadeusz Urgacz, nagroda na VI KFPP, Opole, 1968), Komu piosenkę? (muz. Marek Sart, sł. Karol Kord), Moja miła, moja cicha, moja śliczna (muz. Alina Piechowska, sł. Ireneusz Iredyński), Moja młodość (muz. Seweryn Krajewski, sł. Agnieszka Osiecka), Nie zapomnisz nigdy (muz. Jacek Szczygieł, sł. Andrzej Jastrzębiec – Kozłowski), Szeptem malowane (muz. M. Hertel, sł. Jan Zalewski), Co mówi wiatr (na motywie Adagia z baletu Jezioro Łabędzie Piotra Czajkowskiego w aranżacji Andrzeja Mundkowskiego, sł. Zbigniew Stawecki).
Śpiewał także piosenki z okresu dwudziestolecia międzywojennego i kolędy. Jest laureatem wielu nagród festiwalowych, nagrał ponad 20 płyt, w tym jedną Platynową (W cichą noc) i 3 Złote (Moja młodość, 1998).
Biografia Świat Jerzego Połomskiego autorstwa Róży Nowotarskiej ukazała się w Nowym Jorku (1978).
źródło:
http://www.spotkaniazpiosenka.org/gwiazdozbior/polomski.htm
Tomasz Połomski, syn Józefa i Teresy (zd. Świeczka), wnuk Franciszka i Bronisławy (zd. Wydra)
JurekPolomski
Rodzinka
Newbie
Oceń użytkownika: +6/-2
Odp: Jerzy Połomski
«
Odpowiedz #2 :
Styczeń 24, 2008, 09:58:01 pm »
Przez tego Pająka to ja dopiero miałem kłopoty. Nie dość, że to samo nazwisko to również imię... Ale przeżyłem i uratowałem większość włosów, które wszyscy szarpali by sprawdzić czy nie noszę peruki
Jurek syn Emila i Marii (Wilkoszewskiej), wnuk Franciszka i Karoliny
Zbyszek Połomski
Rodzinka
Newbie
Oceń użytkownika: +4/-0
«
Odpowiedz #3 :
Styczeń 27, 2008, 01:42:51 pm »
Tak było, ja rozpocząłem naukę w podstawówce w 69r a więc u szczytu popularności piosenkarza. Pytanie czy jestem z tych Połomskich ciągnęło się za mną do końca szkoły średniej
. Gdybym wtedy wiedział, że to Pająk....
Zbyszek, syn Adama, wnuk Franciszka i Karoliny
Tomek
Administrator
Jr. Member
«
Odpowiedz #4 :
Styczeń 27, 2008, 08:07:54 pm »
Ha ha ha Widzę że podobne historie zdarzały sie nam wszystkim. Ja np. w liceum na lekcjach matematyki musiałem sie przyzwyczaić do nowego imienia - Jerzyk - bo tak na mnie wołała nauczycielka (fanka zresztą tego śpiewającego). Jak wołała do tablicy to zawsze mówiła "kto jak kto, ale ty Jerzyk to śpiewająco mi tu odpowiesz na pytania". Śpiewać na lekcjach nie śpiewałem - ale kto wie - może jakbym "Cała sala..." zaśpiewał to miałbym lepsze stopnie.
Tomasz Połomski, syn Józefa i Teresy (zd. Świeczka), wnuk Franciszka i Bronisławy (zd. Wydra)
Tomek
Administrator
Jr. Member
«
Odpowiedz #5 :
Styczeń 28, 2008, 09:19:44 pm »
Jutro 29tego w Dziendobry TVN wywiad z Jerzym P. (Pająkiem) na temat "Jak zmienić nazwisko" o 8 30 TVN
Magdalena Połomska
Rodzinka
Newbie
Oceń użytkownika: +2/-0
«
Odpowiedz #6 :
Styczeń 29, 2008, 06:14:34 pm »
A wiecie a ja słyszałam, że on naprawdę nazywa się nie Pająk, tylko PAJAK.
Mnie w szkole wszyscy mówili, że mam ładne nazwisko, zawsze powołując się na wyżej wymienioną osobę.
Pozdrawiam szanowną Rodzinkę.
Hirschberg
Rodzinka
Newbie
Oceń użytkownika: +8/-11
«
Odpowiedz #7 :
Luty 04, 2008, 08:51:16 pm »
A wiecie może skąd pan kmiot Pająk przejał nasze nazwisko
? Otóż od Barbary Połomskiej-przecież znanej aktorki- skoro już o sławnych i zacnych czlonkach familiji naszej piszemy to i na jej czcigodnej osobie zachciejmy przystanąć,a z ktorą to więzy krwi mam dosyć dalekie. A może wśród nas są potomkowie owej Barbary?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barbara_Po%C5%82omska
- czytajcie bracia mili
Hirschberg
Rodzinka
Newbie
Oceń użytkownika: +8/-11
«
Odpowiedz #8 :
Luty 04, 2008, 11:36:31 pm »
Drogi Panie Jurku!
To nie odnoga a przeto linia najprostsza z najprostszych, albowiem zamieszkuje obecnie w Królewskim Mieście Nowym Sączu(choć historię studiuję w, zawsze stołecznym Krakowie), a mój tata urodził się i mieszkał we wsi Zawadka koło Tęgoborza(obecnie mieszka tam siostra taty-wygląda na to że jest ona ostatnim Połomskim na "ojcowiźnie"
), skąd to wywodzą się Pana czcigodni przodkowie-tak jak mówiłem sprawdzę dokładny stopień pokrewieństwa między nami gdy powrócę do rodzinnych stron, tj. po sesji egzaminacyjnej. Cóż mogę powiedzieć- księgi parafialne tęgoborskie sięgają ad anno domini 1780, i do tąd mam opracowaną w lini prostej genealogie naszej rodziny ba-rodu. Nasze wspólne korzenie( skoro pana przodkiem również był Franciszek)rozdzielają sie ok roku 1850- to wszystko jest do sprawdzenia. Wcześniejsze opracowania to wyrywki dokumentów z nazwiskiem Połomski(stąd można jedynie poszczegolne osoby hipotetycznie przyporzadkować do kolejnych pokoleń, choć nie ma pewności że wszystko jest zachowane w linii prostej). Po tej "hipotetycznej dziurze historycznej' następuje średniowiecze i jeleńczycy- problem kolejny to która znowu ich odnoga przeniosła się z najpierw wielkopolski na śląsk, a potem na sądecczcyznę- jednak tutaj można to ustalić (zrobiłem to) względnie linię prostą do pierwszych Połomskich już na ziemi sądeckiej. Główna rolę odegrały tu dokumenty, nagłe znikniecia członków rycerskiego rodu z śląska, koligacje rodzinne z Spytkiem z Melsztyna oraz przede wszystkim kryterium imionowe- konkretnie imiona charakterystyczne dla naszego rodu (od średniowiecza po XIXw!) to Piotr, Jan ,Mikołaj a w późniejszym okresie Stanisław.
Natomiast jeszcze jest część legendarna(tak sie zdaje) wywodząca nasz ród z Grafów von Hirschberg, niemieckiej arystokracji z Frankonii wymarłej u progu XIVw, a znanej w linii prostej od wieku X! Cóż, dowodow ex silentio na pokrewieństwo nie ma, ale jest legenda i fakty-Frankonia leży niedaleko wielkopolski i śląska, a i Hirschbergowie z ślązaczkami się żenili(choć to wyższe sfery śląska były). I co najważniejsze mieli ten sam herb. Co dodać o Hirschbergach? Viktor II papież, koligacje z największymi rodami Europy- dynastią Bawarczyków, dynastią von Sachsen( z niej wywodzi sie obecny prawowity król Polski osiemdziesięcioletni Maria Emanuel Wettyn , książę Saksonii i margrabia Miśni) i odnągą tej dynasti jest von sachsen cotbuh-gotha z której wywodzi się zarówno król Belgi, królowa Danii no i rzecz jasna Elżbieta II podobno Windsor, choć mało kto wie że ma ona czysto niemieckie korzenie, a Windsor to zmienione nazwisko przez jej dziadka. Takze wielu biskupów, cesarzy- przez lata się nazbierało....
A co do nazwiska to pochodzi ono od Połomiu Małego na Sądecczyźnie- tam osiedlili się jelenczycy, tworząc ród Cervus Negri-Czarnych Jeleni. Zagadką dla mnie jest w jaki sposób znaleźli się na Zawadce koło Tęgoborza. Przypuszczam że jak zwykle poszaleli trochę- no cóż aniołki to nie były, za czym przemawiają dokumenty sądowe...
To jest podstawa- jeżeli są jakieś pytania, chętnie odpowiem w przyszłości, choć nie wiem czy bardziej bliskiej czy dalekiej...
Pozdrawiam!
Tomek
Administrator
Jr. Member
«
Odpowiedz #9 :
Luty 05, 2008, 12:41:09 am »
TEMAT RZEKA - dlatego pozwoliłem sobie przenieść dyskusje do nowego wątku "Historia Rodziny"
http://polomski.net/polomscy/forum/index.php?topic=39.0
Dziekujemy i zapraszamy do dalszych publikacji.
Tomek
Administrator
Jr. Member
«
Odpowiedz #10 :
Luty 18, 2008, 08:32:18 pm »
Cytat: Tomek Styczeń 28, 2008, 09:19:44 pm
Jutro 29tego w Dziendobry TVN wywiad z Jerzym P. (Pająkiem) na temat "Jak zmienić nazwisko" o 8 30 TVN
http://dziendobrytvn.onet.pl/1465970,aktualnosci.html
JurekPolomski
Rodzinka
Newbie
Oceń użytkownika: +6/-2
«
Odpowiedz #11 :
Luty 20, 2008, 08:53:21 pm »
Cytat: Tomek Luty 18, 2008, 08:32:18 pm
Cytat: Tomek Styczeń 28, 2008, 09:19:44 pm
http://dziendobrytvn.onet.pl/1465970,aktualnosci.html
Dzięki za linka. Obejrzałem i powiem: niezły kabarecik
Jurek syn Emila i Marii (Wilkoszewskiej), wnuk Franciszka i Karoliny
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel: